PROGRAMI RADA S ODRASLIMA

ashley-batz-betmVWGYcLY-unsplash

INTEGRATIVNA TJELESNO ORIJENTIRANA PSIHOTERAPIJA 

Bez svjesnosti o tijelu, osoba postaje rascijepljena na neutjelovljeni duh i razočarano tijelo.” A.Lowen

Tijelo je dom našeg uma i duha. Ono utjelovljuje naš duh, uzemljuje naš um i uprisutnjuje naš bitak. U tjelesno orijentiranoj psihoterapiji kroz kontakt, pokret, glas i disanje povezujemo tjelesne, psihološke i emocionalne aspekte kako bi razriješili unutarnje konflikte i zacijelili ranjene dijelove sebe. Sve u svrhu otvaranja zrelijeg, pozitivnog odnosa prema sebi, životu i svijetu.

Rana razvojna sjećanja, pozitivna i negativna, dio su našeg nesvjesnog i tjelesnog iskustva. Ona su nastala prije nego smo kao dijete imali kognitivne, psihološke i verbalne kapacitete za izražavanje i razumijevanje okoline. Stoga klasični psihoterapijski pristupi koji koriste samo prisjećanje i razgovor imaju manji pristup traumama koje su se dogodile u ovom ranom periodu, a  koje nas u velikoj mjeri definiraju tokom daljnjeg života. Iako ga se ne možemo prisjetiti, sjećanje na rane traume u implicitnom obliku postoji u našem neurološkom i tjelesnom sistemu. Stoga nas tjelesni terapijski rad korijenski povezuje sa našim dubokim emocijama i iskustvima i time osobnu transformaciju čini cjelovitom.

Više informacija o ovom vrsti terapijskog rada možete pronaći na internet stranici Centra za integrativni razvoj: http://www.cir.hr/terapijski-rad/ 


debby-hudson-3q05_K3eJxM-unsplash

EKSPRESIVNA ART TERAPIJA

Ekspresivna art terapija je umjetnički i intermodalni pristup psihoterapiji i savjetovanju koji koristi ljudski urođeni potencijal za stvaranjem – bilo da je riječ o slikanju,plesu, glazbi, glumi, poeziji ili drugom umjetničkom obliku – kao terapijsko sredstvo za pomoć u pokretanju promjena.  Klijent koristiti sva osjetila kako bi istražio svoj unutarnji i vanjski svijet kroz iskustvo i stvaranje arta. Fokus terapije je usmjeren na terapeutski učinak kreativnog iskustva i ističe ljudsku sposobnost da transformira misli, emocije i iskustva u opipljive oblike, pokrete, forme.

Terapijski potencijal zasniva se na tome da artistički izražaj pruža mogućnost izražavanja emocija, strukturiranje misli, istraživanja vlastite autentičnosti, uspostavljanje kontakta s nesvjesnim. Osoba se kroz art spaja sa nesvjesnim dijelovima sebe i time si daje mogućnost  stupiti u kontakt sa bolnim iskustvima i odbačenim dijelovima sebe.

Budući da se terapijski rad temelji na kreativnom procesu, a ne na konačnom rezultatu, nije potrebno imati prethodno iskustvo niti obrazovanje u umjetnosti .


margarida-csilva-cQCqoTjr0B4-unsplashGRUPNE RADIONICE

Prema Yalomu „Mnogi klijenti kreću u terapiju s uznemirujućom misli kako su jedinstveni po svojoj slomljenosti, da sami imaju određene zastrašujuće ili neprihvatljive probleme, misli, nagone i maštarije“.

Iako je istina da je svatko od nas jedinstven i može imati jedinstvene okolnosti, nitko od nas nije sam u svojim borbama.

Grupna terapija smanjuje osjećaj izolacije i otuđenost, a povećava osjećaj da smo “svi zajedno u ovome” i normalizira patnju. Članovi grupe se potiču da se međusobno povezuju i daju si podršku i povratne informacije. Nekim osobama je teško izraziti se i pokazati pred drugima, stoga u grupi svatko ima pravo na svoj ritam i svoje vrijeme, nikoga se ne požuruje i ne umanjuje. Grupa nije prijeteći mehanizam, ona stvara i drži sigurno mjestu u kojem se možemo pokazati i ostati u iskrenom ljudskom kontaktu.


daniel-jensen-UDleHDOhBZ8-unsplash

BESPLATNA TEMATSKA PREDAVANJA – Osim terapijskog i savjetodavnog rada provodim i edukativna predavanja i​ radionice​  ​s ciljem širenja znanja i svijesti o radu sa djecom, mladima i obiteljima.